Góra lodowa

6.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Ciemny biszkopt (na 2 blaty):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła (miękkiego)
Warstwa owocowa (frużelina malinowa lub wiśniowa):
  • 400 g malin lub wiśni (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody
Dodatkowo:
  • ok. 12–16 małych biszkoptów (podłużnych, typu „lady fingers”)
  • Polewa: 100 g białej czekolady + 1 łyżka mleka
  • Opcjonalnie: polewa z mlecznej czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Dodawaj stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodaj żółtka.

Delikatnie wmieszaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Wylej masę na dużą blachę (ok. 25×35 cm) wyłożoną papierem. Piecz w 180°C przez 20–25 minut.

Po wystudzeniu przekrój na 2 równe blaty.

Ugotuj budyń z mlekiem i cukrem według przepisu, ostudź.

Masło utrzyj na puch i dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Ucieraj do gładkości.

Owoce podgrzej z cukrem do zagotowania.

Dodaj rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą, gotuj do zgęstnienia.

Odstaw do wystudzenia.

Składanie ciasta (od dołu):

  • Ciemny biszkopt
  • Połowa kremu
  • Warstwa frużeliny
  • Druga połowa kremu
  • Drugi blat biszkoptu
  • Na wierzchu ułóż pionowo podłużne biszkopty (delikatnie je dociśnij)

Rozpuść białą czekoladę z mlekiem, polej wierzch ciasta.

Możesz ozdobić cienkimi pasami polewy z mlecznej lub gorzkiej czekolady.

Wstaw ciasto do lodówki na minimum 5–6 godzin, aby dobrze stężało. Najlepiej smakuje na drugi dzień!

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Młode ziemniaki z koperkiem

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 2–3 łyżki masła lub oliwy z oliwek (do wyboru) sól morska (do smaku)…

Surówka obiadowa z białej kapusty

Zesmakuj ze mną obiadowej surówki z białej kapusty. Przepis znajdziesz poniżej Składniki: 1/2 małej główki białej kapusty1 papryka…

Mięso w słoikach – domowa konserwa

Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej (lub karkówki, może być mieszana z boczkiem) 2 łyżeczki soli (najlepiej peklowej, jeśli…