Grecka sałatka z ciecierzycą

7.07.2025
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (odsączona i opłukana)
  • 1 ogórek, pokrojony w kostkę
  • 1/2 szklanki pokruszonego sera feta
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plastry
  • 1-2 pomidory, pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oregano
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Świeża pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj ciecierzycę, ogórek, cebulę, pomidory oraz ser feta.

Skrop oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.

Dopraw oregano i pieprzem do smaku.

Delikatnie wymieszaj składniki, aby wszystko dobrze się połączyło.

Na koniec udekoruj sałatkę świeżo posiekaną pietruszką.

Podawaj od razu lub schłodź w lodówce przez około 30 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ciacho na zimno- sernik na zimno z konfiturą z moreli i ananasa

Składniki na konfiturę: 1 ananas1 kg moreliopcjonalnie 2 łyżki erytrtolu lub cukru  Pozostałe składniki: 800 g sera twarogowego 400…

Rolada z kurczakiem na imprezę- prosty i szybki przepis, który zaskoczy gości.

Planujesz imprezę i zastanawiasz się, co podać gościom? Szybkie i smaczne przekąski to klucz do udanego przyjęcia! Niezależnie…

Fasolka szparagowa marynowana na zimę

Składniki: 2 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 5–6 ząbków czosnku 2–3 baldachy kopru (najlepiej z nasionami) opcjonalnie:…