Grillowana pierś z kurczaka z duszonymi warzywami i ryżem
Nie masz pomysłu na kurczaka? Nie masz czasu na przygotowanie skomplikowane danie? Przygotuj grillowaną pierś z kurczaka i dostarcz w szybki sposób swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Na jednym talerzu znajdziesz źródło białka, węglowodanów oraz zdrowych witamin i tłuszczy.

Składniki:
- 1/2piersi z kurczaka
- 100g ryżu basmati
- posiekana marchewka,por i pietruszka lub mieszanka warzyw
- Rudola
- pomidorki koktajlowe
- 1/2 awokado Hass
- Pieprz cytrynowy
- Sól
- Sok z 1/2 cytryny
- olej
Przygotowanie:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przygotuj marynatę do piersi z kurczaka. Do miseczki dodaj olej, pieprz cytrynowy oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj i obtocz w marynacie kurczaka. Rozgrzej patelnię grillową lub grilla elektrycznego. Na rozgrzanego grilla wyłóż pierś z kurczaka. Grilluj po 4 minuty z każdej strony. Na drugiej patelni duś warzywa do miękkości. Dopraw solą. Grillowaną pierś podawaj z ryżem, duszonymi warzywami, a także pomidorkami koktajlowymi i awokado Hass.
Smacznego!