Grillowany indyk- marynowany w wędzonej papryce i czosnku niedźwiedzim.
Zesmakuj ze mną szybkiego w przygotowaniu obiadu. To posiłek objętościowy. Soczysty indyk, marynowany w czerwonej papryce i czosnku niedźwiedzim, a do tego ryż i sałatka z młodego szpinaku.
Przepis poniżej

Składniki na 1 porcję:
- 120 g piersi z indyka
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 8 g oleju;
Składniki na sałatkę:
- 2 garści szpinaku baby
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 8 g oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól do smaku
Dodatkowo:
- 80 g ryżu brązowego
Przygotowanie:
Do miseczki dodaj paprykę wędzoną, czosnek niedźwiedzi i oliwę. Całość wymieszaj. Pierś z indyka obtocz w wymieszanych przyprawach. Rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Grilluj indyka po 4 minuty z każdej strony (wszystko zależy od tego jakiej grubości jest Twój indyk- jeśli chcesz możesz indyka zamienić piersią z kurczaka). W czasie gdy grillujesz pierś z indyka ugotuj ryż. Przygotuj również sałatkę. Do miseczki dodaj musztardę, oliwę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Do sosu dodaj szpinak oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość wymieszaj i dopraw solą. Ugotowany ryż przełóż na talerz. Wyłóż również sałatkę i grillowaną pierś z indyka.
I gotowe!