Grillowany indyk- marynowany w wędzonej papryce i czosnku niedźwiedzim.

14.01.2023
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe

Zesmakuj ze mną szybkiego w przygotowaniu obiadu. To posiłek objętościowy. Soczysty indyk, marynowany w czerwonej papryce i czosnku niedźwiedzim, a do tego ryż i sałatka z młodego szpinaku.

Przepis poniżej

Składniki na 1 porcję:
  • 120 g piersi z indyka
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 8 g oleju;

Składniki na sałatkę:

  • 2 garści szpinaku baby
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 8 g oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • 80 g ryżu brązowego
Przygotowanie:

Do miseczki dodaj paprykę wędzoną, czosnek niedźwiedzi i oliwę. Całość wymieszaj. Pierś z indyka obtocz w wymieszanych przyprawach. Rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Grilluj indyka po 4 minuty z każdej strony (wszystko zależy od tego jakiej grubości jest Twój indyk- jeśli chcesz możesz indyka zamienić piersią z kurczaka). W czasie gdy grillujesz pierś z indyka ugotuj ryż. Przygotuj również sałatkę. Do miseczki dodaj musztardę, oliwę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Do sosu dodaj szpinak oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość wymieszaj i dopraw solą. Ugotowany ryż przełóż na talerz. Wyłóż również sałatkę i grillowaną pierś z indyka.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym

Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym z szczypiorkiem i suszonymi pomidorami to lekkie, aromatyczne danie, które z pewnością…

Dynia w occie – do słoików na zimę

Składniki: Na ok. 5-6 słoików po 500 ml: 2 kg dyni (najlepiej hokkaido lub piżmowa – twarda i…

Szpinakowe gofry

Delikatne, szpinakowe, chrupiące zewnątrz i sprężyste w środku. Zesmakuj ze mną pysznych i bardzo prostych w przygotowaniu gofrów.…