Indyk w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i bazylią
Danie, które swoim smakiem w pewnym stopniu przeniesie Cię do krajów azjatyckich. Jedna porcja ma zaledwie 430 kcal. Zdrowie zaczyna się właśnie od tego talerza 🙂 Przepis poniżej.

Składniki:
- 500 g indyka
- 1 opakowanie warzyw mieszanki chińskiej
- 1 puszka ananasa
- 1 papryka czerwona
- 1 opakowanie passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól
Przygotowanie:
Na patelnię dodaj wszystkie warzywa (wcześniej je pokrój) oraz mieszankę chińską. Smaż przez 5 minut, a następnie zalej passatą pomidorową, dodaj pokrojoną pierś z indyka oraz ananasa. Duś przez 15 minut. Na koniec dopraw całość przyprawą curry, wędzoną papryką oraz solą. Tak przygotowany sos podawaj z ryżem i świeżą bazylią.
Smacznego!