Jabłka w syropie na zimę – kompot z jabłek na zimę

10.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 3 kg jabłek (najlepiej twardych, lekko kwaśnych – np. Szara Reneta, Ligol, Antonówka)
  • 1 litr wody
  • 300–400 g cukru (w zależności od słodkości jabłek)
  • 2 łyżki soku z cytryny (aby jabłka nie ciemniały)
  • (opcjonalnie) laska cynamonu, goździki, wanilia – do aromatyzowania

Przygotowanie:

Umyj, obierz i usuń gniazda nasienne.

Pokrój jabłka na ćwiartki lub ósemki, wrzuć do miski z wodą zakwaszoną cytryną, żeby nie ściemniały.

W garnku zagotuj wodę z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Możesz dodać przyprawy – np. laski cynamonu lub goździki.

Jeśli jabłka są bardzo twarde, można je zblanszować 2–3 minuty w gorącym syropie.

Do wyparzonych słoików ciasno układaj jabłka (ale bez zgniatania).

Zalej gorącym syropem, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu.

Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut w garnku z gorącą wodą (słoiki nie mogą się stykać i powinny być zanurzone do 3/4 wysokości).

Odstaw słoiki do góry dnem na ręczniku i zostaw do ostygnięcia.

Tak przygotowane jabłka można przechowywać przez kilka miesięcy w spiżarni.

Nadają się idealnie do szarlotki – wystarczy je tylko odcedzić.

Możesz również przygotować wersję bez cukru, jeśli jabłka są wystarczająco słodkie – wtedy pasteryzacja powinna być nieco dłuższa (ok. 30 minut).

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Letnia zupa z cukinii i warzyw

Składniki: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 mała cebula 2 małe cukinie (zielone lub zielono-żółte) 1 ząbek czosnku…

Klopsiki w sosie koperkowym z ogórkiem kiszonym

Składniki: Na klopsiki: 500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowe lub indyk) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 cebuli…

Suszone pomidory w słoiku na zimę

Składniki: 1 kg suszonych pomidorów (najlepiej domowych, z piekarnika lub suszarki) 4–5 ząbków czosnku 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)…