Jabłka w syropie na zimę – kompot z jabłek na zimę

Składniki:
- 3 kg jabłek (najlepiej twardych, lekko kwaśnych – np. Szara Reneta, Ligol, Antonówka)
- 1 litr wody
- 300–400 g cukru (w zależności od słodkości jabłek)
- 2 łyżki soku z cytryny (aby jabłka nie ciemniały)
- (opcjonalnie) laska cynamonu, goździki, wanilia – do aromatyzowania
Przygotowanie:
Umyj, obierz i usuń gniazda nasienne.
Pokrój jabłka na ćwiartki lub ósemki, wrzuć do miski z wodą zakwaszoną cytryną, żeby nie ściemniały.
W garnku zagotuj wodę z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Możesz dodać przyprawy – np. laski cynamonu lub goździki.
Jeśli jabłka są bardzo twarde, można je zblanszować 2–3 minuty w gorącym syropie.
Do wyparzonych słoików ciasno układaj jabłka (ale bez zgniatania).
Zalej gorącym syropem, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu.
Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut w garnku z gorącą wodą (słoiki nie mogą się stykać i powinny być zanurzone do 3/4 wysokości).
Odstaw słoiki do góry dnem na ręczniku i zostaw do ostygnięcia.
Tak przygotowane jabłka można przechowywać przez kilka miesięcy w spiżarni.
Nadają się idealnie do szarlotki – wystarczy je tylko odcedzić.
Możesz również przygotować wersję bez cukru, jeśli jabłka są wystarczająco słodkie – wtedy pasteryzacja powinna być nieco dłuższa (ok. 30 minut).
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!