Jabłkowa chmurka bez pieczenia

Składniki (forma 26 cm)
Spód:
100 g podłużnych biszkoptów
Warstwa jabłkowa (galaretka):
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzątku
800 g prażonych jabłek (gotowe ze słoika lub domowe)
Krem:
500 ml śmietanki 30–36% (schłodzonej)
250 g serka mascarpone (schłodzonego)
2 czubate łyżki cukru pudru
Dekoracja:
150 g małych bezików lub
1 tabliczka czekolady (starta)
Sposób przygotowania
Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia.
Ułóż ciasno warstwę biszkoptów, lekko je dociskając.
Rozpuść galaretki cytrynowe w 500 ml wrzątku. Odstaw na chwilę do przestudzenia (nie może być gorąca, ale powinna pozostać płynna).
Wymieszaj galaretkę z prażonymi jabłkami.
Przelej jabłkową masę na spód z biszkoptów i wyrównaj.
Wstaw do lodówki na ok. 1–2 godziny, aż stężeje.
Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
Dodaj mascarpone i miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Gotowy krem rozsmaruj na warstwie jabłkowej.
Udekoruj małymi bezikami lub posyp startą czekoladą.
Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2–3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Porady:
Krem mascarpone oczywiście możesz przygotować tak jak w filmie- tzn. wrzucić wszystko razem.
Do jabłek możesz dodać szczyptę cynamonu, jeśli lubisz bardziej korzenny smak.
Chcesz wersję graficzną? Zerknij niżej
Przygotowanie w filmie poniżej:
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
