Jabłkowa chmurka bez pieczenia

13.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki (forma 26 cm)

Spód:

100 g podłużnych biszkoptów

Warstwa jabłkowa (galaretka):

2 galaretki cytrynowe

500 ml wrzątku

800 g prażonych jabłek (gotowe ze słoika lub domowe)

Krem:

500 ml śmietanki 30–36% (schłodzonej)

250 g serka mascarpone (schłodzonego)

2 czubate łyżki cukru pudru

Dekoracja:

150 g małych bezików lub

1 tabliczka czekolady (starta)

Sposób przygotowania

Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia.

Ułóż ciasno warstwę biszkoptów, lekko je dociskając.

Rozpuść galaretki cytrynowe w 500 ml wrzątku. Odstaw na chwilę do przestudzenia (nie może być gorąca, ale powinna pozostać płynna).

Wymieszaj galaretkę z prażonymi jabłkami.

Przelej jabłkową masę na spód z biszkoptów i wyrównaj.

Wstaw do lodówki na ok. 1–2 godziny, aż stężeje.

Ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.

Dodaj mascarpone i miksuj krótko, tylko do połączenia składników.

Gotowy krem rozsmaruj na warstwie jabłkowej.

Udekoruj małymi bezikami lub posyp startą czekoladą.

Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2–3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Porady:

Krem mascarpone oczywiście możesz przygotować tak jak w filmie- tzn. wrzucić wszystko razem.

Do jabłek możesz dodać szczyptę cynamonu, jeśli lubisz bardziej korzenny smak.


Chcesz wersję graficzną? Zerknij niżej

Przygotowanie w filmie poniżej:

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z ogórków w sosie pomidorowym do słoików

Składniki: 3 kg ogórków gruntowych (średnich, nieprzerośniętych) 3 papryki czerwone 3 cebule 2 marchewki 5 ząbków czosnku 1…

Pełnoziarniste naleśniki z serem i jagodami

Pełnoziarniste naleśniki z serem i jagodami są świetną propozycją zarówno na kolację, jak również na śniadanie. Zesmakuj ich…

Kanapka na gorąco.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 29 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, smakosze przyjemności! Dzisiaj przenoszę was…