Jajecznica na mleku z rogalem francuskim

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Jajecznica na mleku z dużą ilością warzyw to zdecydowanie moje ulubione śniadanie. Czym się różni od zwykłej jajecznicy? Jest delikatniejsza, bardziej aromatyczna, a do tego lekka i zdrowa. Maślany francuski rogal dopełnia ją w tłuszcze i węgle, które dodają energii na cały poranek.

Składniki:
  • 6 pieczarek
  • 1 mały pomidor malinowy
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 3 plastry szynki
  • 8 g masła
  • rogal maślany
  • szczypiorek
Przygotowanie:

Pieczarki umyj, pokrój w cienkie plastry, a następnie usmaż na maśle. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i pomidora. Całość duś przez minutę. Po tym czasie wbij jajka i  dodaj mleko. Od tego momentu mieszaj jajecznicę dość energicznie przez około 3 minuty w zależności jaki stopień wysmażenia lubisz. Usmażoną jajecznicę posyp szczypiorkiem. Podawaj z rogalem maślanym, który idealnie dopełni białkowe śniadanie w tłuszcze i węglowodany.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Żeberka duszone z warzywami i koperkiem

Składniki: Mięso: 1 kg żeberek wieprzowych (pocięte na porcje) sól, pieprz 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku…

Proste owsiane ciastka z bananami

Zesmakuj ze mną pysznych owsianych ciastek. Ciastka te są przede wszystkim zdrowe, szybkie w przygotowaniu i sycące. Kilka…

Śródziemnomorska sałatka z ciecierzycą, fetą i warzywami

Składniki: 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu) 1 ogórek (pokrojony w kostkę) 1/2 czerwonej cebuli (pokrojonej…