Jajecznica w tortilli

17.08.2022
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki:
  • 🥚🥚2 jajka (60 g sztuka)
  • 🥛50 ml mleka
  • 🌯1 mały placek tortilli (50g)
  • 🌱50 g szczypiorku
  • 🥒150 g cukinii
  • 🌶80g papryki czerwonej 
  • 🥄8 g masła
  • Sól i pieprz do smaku 
Przygotowanie:

Cukinię pokrój w plasterki. Szczypiorek lub cebulkę, a także paprykę również pokrój w mniejszcze części. Przełóż na patelnię pokrojone warzywa. Dodaj masło. Smaż przez 3 minuty. Do miski dodaj jajka oraz mleko. Całość wymieszaj. Przelej do warzyw, a następnie, na wierzch jajek dodaj placek tortilli. Całość smaż pod przykryciem. Gdy jajka się zetną możesz przewrócić jajecznicę na drugą stronę lub złożyć ją na pół. Całość smaż na bardzo małym ogniu. 

Gotową jajecznicę dopraw solą i pieprzem i gotowe!

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki: 40–50 baldachów kwiatów czarnego bzu (zebranych z dala od dróg) 2 litry wody 2 kg cukru 3…

Kruche ciasto z budyniem, owocami i kruszonką

Składniki: Na ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1…

Gofry z cukinii z jajkiem, bekonem i koperkiem

Nie masz pomysłu jak wykorzystać cukinię? Pokażę Ci jak przygotować wytrawne gofry z sadzonym jajkiem, bekonem, a także…