Jesienne kluski na parze (pampuchy) z duszonymi śliwkami
Zesmakuj ze mną jesiennych pampuchów.
Słodki smak bułek w połączeniu z kwaśną śliwką to coś naprawdę pysznego.
Mięta nadaje całemu daniu nuty świeżości.
Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na 12 bułek:
- 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania
- 240 ml ciepłego mleka
- 4 łyżki stopionego masła
- 2 jajka
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku (4 łyżki mleka) i cukrze.
Do rozczynu dodaj również jedną łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 minut by drożdże podwoiły swoją objętość.
Pozostałą ilość mąki przesiej do miski. Dodaj rozczyn, masło, jajka i sól.
Mieszaj i stopniowo dolewaj pozostałą ilość mleka. Ciasto dokładnie wyrabiaj.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypany mąką blat lub stolnicę.
Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części. Uformuj z ciasta bułeczki.
Jedna bułeczka to waga 70-80g. Uformowane połóż na oprószonej mące stolnicy.
Wstaw wodę w garnku do gotowania na parze od Kohersen.
Kluski gotuj 10 minut pod przykryciem Woda cały czas musi się gotować.
Teraz czas na dodatki.
Dodatki:
- 500 g śliwek
- mięta i cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Śliwki umyj i wydryluj. Przełóż je do rondelka. Duś na małym ogniu przez 10 minut.
Tak przygotowane śliwki wyłóż na gotowe pampuchy.
I gotowe!