Jeżynowo – karmelowa  chmurka

26.08.2022
Czas przygotowania: 240 minut
Stopień trudności: średnie

Jeżynowa chmurka to modyfikacja malinowej chmurki. Kwaśne jeżyny w połączeniu ze słodkim karmelowym kremem, bezą oraz kruchym spodem to coś wspaniałego. Ciasto, które zarówno sprawdzi się w upalne dni jak również w te zimowe.  Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na ciasto kruche:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru/ erytrytolu
  • 3 żółtka (każde po 60 g )
  • 100 g masła 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka jogurtu lub kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki przełóż do miski. Zagnieć je na jednolite ciasto. Uformuj w kulkę, a następnie przełóż na 20 minut do lodówki.

Galaretka składniki:
  • 3 galaretki różowe (malinowe)
  • 800ml wrzątku
  • 500 g mrożonych jeżyn (mogą być również świeże, jednak proces tężenia galaretki będzie dłuższy)
Przygotowanie:

Gdy ciasto ”odpoczywa” rozpuść galaretki we wrzątku. Po upływie 20 minut wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je. Wyłóż blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie nakłuj ciasto widelcem. Spód włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 18/20 minut (do zarumienienia). Gdy spód już upieczesz do galaretek dodaj mrożone owoce. Mrożone owoce przyśpieszają proces tężenia galaretek. Oczywiście możesz użyć świeżych owoców. Gdy galaretka zacznie tężeć (jest gęsta) wylej ją na upieczony spód, a następnie wstaw na godzinę do lodówki.

Masa karmelowa:
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone o smaku karmelu
  • 1 łyżka cukru 
  • 50-70 ml wrzącej wody
  • 1 opakowanie żelatyny do dań słodkich 
Przygotowanie:

Do miski przełóż śmietankę oraz mascarpone. Ubijaj do uzyskania gęstego kremu. Żelatynę rozpuść we wrzątku wraz z cukrem. Rozpuszczoną żelatynę połącz z kremem mascarpone. Tak przygotowany krem przełóż na galaretkę.

Składniki na blat bezowy:
  • 3 białka (średnie jajka 60g sztuka)
  • 150 g drobnego cukru (50g na jedno jajko)
  • 1 płaska łyżka budyniu karmelowego lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Gdy białka są sztywne stopniowo dodawaj cukier (łącznie 150 g). Na koniec dodaj budyń oraz sok z cytryny. Białka wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem. Piecz około 80 minut w 90 stopniach. Upieczoną bezę pokrusz na masę karmelową. udekoruj jeżynami, malinami lub innymi kwaśnymi owocami.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Karmelowe ciasto z bezami i czekoladowym ''musem''

To obłędnie pysznie ciacho na kruchym, delikatnym spodzie z karmelowym kremem mascarpone z dodatkiem kruszonej bezy, a na…

Naleśniki Malinowa Chmurka

Składniki na ciasto: 🥛1 szklanka mąki pszennej🥚3 jajka🥛200 ml wody gazowanej🥛250 ml mleka🔪20 g roztopionego masła 🥄2 łyżki cukru…

Najlepsza zupa dyniowa na jesień – prosty przepis krok po kroku

Zupa dyniowa to prawdziwy hit jesiennego sezonu, który zachwyca swoim kremowym smakiem i pięknym, intensywnym kolorem. Delikatnie słodka,…