Kakaowe placuszki z karmelizowanymi figami
Zesmakuj ze mną obłędnie pysznych placuszków.
Kakaowe placuszki w połączeniu z karmelizowanymi figami rozpoczną twój dzień wspaniałym smakiem. Dosłownie kilka składników i kilka minut przygotowań.
Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na placuszki (porcja dla jednej osoby):
- 🥚 1 jajko
- 🥄 4 łyżki jogurtu greckiego
- 🥄 4 łyżki mąki
- 🥄1 łyżka cukru trzcinowego
- 🥄 2 łyżeczki kakao
- 🥄0,5 łyżeczki sody
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Do miski dodaj jogurt grecki, jajko, mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz cukier trzcinowy całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju.
Kładź małe porcje ciasta smaż z obu stron do zarumienienia.
By placuszki były takiej samej wielkości możesz użyć rantu cukierniczego.
Teraz czas na karmelizowane figi.
Składniki:
- 🥄3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 figi
Dodatki:
Cukier puder i świeża mięta
Do garnuszka dodaj cukier. Garnuszek wstaw na mały ogień. Czekaj, aż cukier się skarmelizuje.
Podczas karmelizacji nie mieszaj cukru. Gdy cukier będzie brązowy i płynny dodaj pokrojone w ćwiartki figi.
Całość delikatnie wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką. Tak przygotowanymi figami polej wcześniej usmażone placuszki. Dla dekoracji posyp placuszki cukrem, a także udekoruj je miętą.
I gotowe!