Kalafior z pieczarkami na patelni

5.07.2025
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 średni kalafior, podzielony na małe różyczki
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty)
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej lub słodkiej (opcjonalnie)
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Kalafior gotuj na parze lub w osolonej wodzie przez ok. 5 minut – ma być półmiękki, ale nie rozgotowany.

Odcedź i odstaw.

Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy.

Wrzuć pieczarki i smaż na dużym ogniu bez mieszania przez 2–3 minuty, aż się zrumienią.

Dopiero potem przemieszaj i smaż jeszcze 2–3 minuty.

Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.

Dodaj drugą łyżkę oliwy i kalafior.

Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie papryką.

Smaż wszystko razem przez ok. 5–7 minut, aż kalafior nabierze złotego koloru.

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Podawaj solo, z pieczywem lub jako dodatek do mięsa lub kasz.

Możesz dodać również jogurt czosnkowy, sos tahini albo odrobinę startego parmezanu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z ogórków, papryki i kapusty do słoików

Składniki: 1 kg ogórków (najlepiej gruntowych) 1 kg białej kapusty 3 papryki (czerwona, żółta, zielona) 3 duże cebule…

Kiszone arbuzy- możesz kisić samą skórę

Składniki: 1 mały arbuz (najlepiej z cienką skórką, dojrzały, ale twardy) 1 l wody (przegotowanej i ostudzonej) 1…

Ogórki w zalewie curry (lub kurkumowej)

Składniki: 2,5–3 kg ogórków gruntowych (niedużych) 3 marchewki (starte na grubych oczkach) 4–5 ząbków czosnku (pokrojonych) kilka baldachów…