Kanapka na gorąco.

3.02.2024
Czas przygotowania: 18 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Cześć SMAKOSZE!

Witajcie w 29 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM !

Witajcie, smakosze przyjemności! Dzisiaj przenoszę was w świat kulinarnego komfortu, gdzie prostota i smak spotykają się w wyjątkowym daniu – kanapce na gorąco. To niezawodny klasyk, który wędruje z nami przez życie, oferując aromatyczne ukojenie w każdej sytuacji.

Kanapka na gorąco to nie tylko danie szybkie i wygodne, ale również prawdziwy artysta smaku, który potrafi dostarczyć intensywnych doznań podczas jednego kęsa. Od prostych składników do wyrafinowanych kompozycji, kanapki na gorąco oferują szeroki wachlarz możliwości, które zawsze znajdują swoje miejsce w kulinarnej kalejdoskopii.

Przygotujcie się na podróż po kulinarnym świecie, gdzie kanapka na gorąco jest bohaterem, a jej różnorodność i uniwersalność sprawiają, że staje się źródłem niekończącej się inspiracji. Czy jesteście gotowi na kulinarne doznania, które rozkwitają w każdym gorącym kawałku? To zanurzmy się razem w świecie kanapek na gorąco i cieszmy się smakiem prostoty, który zawsze jest na wyciągnięcie ręki!

Składniki:

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 1 jajko
  • Sól I pieprz do smaku 
  • 100 g grillowanej piersi z kurczaka 
  • 40/50 g sera żółtego 
  • 1/4 pora podsmażona na 1/2 łyżeczki masła 
  • 2 plastry papryki 
  • 50 ml mleka 
Przygotowanie:

Przygotuj 1 jajko. Wbij je do miski. Dopraw solą, pieprzem, wlej 50 ml mleka. Dokładnie wymieszaj. Jedną kromkę chleba tostowego obtocz w roztrzepanym jajku. Obtoczony chleb przełóż na papier do pieczenia. Na chleb wyłóż 15 g sera żółtego, 50 g grillowanego kurczaka, kolejno: 1/4 pora usmażonego na maśle. 10 g sera żółtego, 2 plastry czerwonej papryki, 50 g grillowanego kurczaka, 15 g sera żółtego. Drugą kromkę sera obtocz w jajku. Przykryj nią kanapkę. Kanapkę zwiń w papier do pieczenia. Smaż z każdej strony do mocnego zarumienienia.

I gotowe

Smacznego!

Dokładny przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.

< Powrót
Zobacz również:
Kruche maślane ciasteczka z cukrem pudrem

Składniki:250 g mąki pszennej150 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)80 g cukru pudru1 żółtko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)Szczypta…

Francuskie ''zawijańce''

Zesmakuj ze mną pysznej przekąski, która świetnie sprawdzi Ci się na każdą imprezę. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko…

Grillowane boczniaki w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych

Składniki: 400 g boczniaków (1 opakowanie) 2 duże jajka  1 szklanka płatków kukurydzianych  1 łyżeczka wędzonej papryki 1…