Karmelowo-advokatowa słodycz. Pyszne ciasto z nutą czarnej porzeczki
Zesmakuj ze mną obłędnie pysznego ciasta. Krem kajmakowy o smaku advokatu, jasny delikatny biszkopt i dżem porzeczkowy.
Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na BISZKOPT na blaszkę 24×24 cm:
3 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru/erytrytolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodawaj cukier. Gdy białka będą sztywne dodawaj żółtka (jedno po drugim z zachowaniem 20 sekund odstępu czasu). W szklance wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto na wyłożoną blaszkę papierem do pieczenia. Piecz biszkopt 20/25 minut w 180 stopniach grzanie góra-dół.

Składniki na krem:
- 1/3 puszki kajmaku/karmelu o smaku advokatowym
- 400 ml śmietanki 36%
- 500 g mascarpone
- 1 opakowanie Śnieżki lub 1 opakowanie żelatyny do dań słodkich
Przygotowanie:
Do misy miksera dodaj śmietankę. Ubij ją na pół sztywno. Gdy śmietanka jest ubita dodaj mascarpone i kajmak. Całość miksujemy na małych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodaj śnieżkę i ubijaj na sztywno. Jeśli boisz się, że masa się nie zsiądzie lub okaże się, że za długo miksowałeś/łaś krem ( długie miksowanie może spowodować zważenie lub gęstość kremu nie będzie sztywna) możesz zamiast śnieżki dodać rozpuszczoną żelatynę. To w 100% gwarantuje, że ciasto zrobi nawet największy laik.
Dodatki:
- 2 małe słoiczki dżemu porzeczkowego
- 1 duże opakowanie herbatników
- 2/3 puszki kajmaku/karmelu o smaku advokatowym
Poncz:
- 100 ml cieplej wody
- Sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie całego ciasta:
Wyjmij upieczony biszkopt z blaszki. Zdejmij z niego papier do pieczenia i na spód blaszki dodaj nowy papier (jeśli nie chcesz nie musisz dawać nowego papieru. Ja tak robię by ciasto ładnie wyjąć z blaszki). Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia połóż biszkopt. Naszącz go ponczem cytrynowym. Na nasączony biszkopt wyłóż 1 sloik dżemu porzeczkowego. Następnie wyłóż 1/2 ilość przygotowanego kremu karmelowo- advokatowego. Na krem wyłóż herbatniki i powtórz czynność. Na początku dżem porzeczkowy, 1/2 kremu karmelowego i herbatniki. Wierzch ciasta pokryj pozostałą ilością kajmaku/ karmelu o smaku advokatowym.
Tak przygotowane ciasto włóż na minimum 3h do lodówki.
I gotowe
Ciasto, które zachwyci Ciebie i Twoich gości gotowe!