Karmelowo-kawowy sernik gotowany
Zesmakuj razem ze mną i przygotuj najprostszy sernik jaki tylko istnieje!
Gotowany sernik o smaku karmelowo-kawowym. przygotowanie zajmie Ci maksymalnie 40 minut, kilka godzin chłodzenia i ciasto jest gotowe.
To ciasto jest przepyszne!
Przepis na sernik znajdziesz poniżej.

Składniki na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- 250 ml mleka
- 4 jajka
- 200g masła
- 150 g cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 budynie karmel-masło orzechowe
Dodatki:
- 4 opakowania biszkoptów okrągłych
- kakao do oprószenia ciasta
Poncz kawowy:
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 350 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Do miseczki wsyp kawę . Zalej ją wodą. Odstaw do ostygnięcia. Do kubka wlej mleko. Dodaj budynie i mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Przygotuj duży garnek. Do garnka włóż masło i cukier. Rozpuść masło z cukrem na małym ogniu. Gdy masło z cukrem się rozpuści dodaj twaróg. Ponownie całość wymieszaj. Gdy ser połączy się z masłem i cukrem dodaj jajka. Ponownie wymieszaj. Teraz zwiększ ogień dodaj budyń. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Gotową masę serową odstaw na 15 minut. W tym czasie wyłóż blaszkę 24×24 papierem do pieczenia. Na dno blaszki wyłóż pierwszą warstwę biszkoptów namoczoną kawą. Na biszkopty wyłóż 1/3 masy serowej. Na masę serową połóż kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie (pamiętaj by biszkopty moczyć delikatnie w kawie). Na biszkopty wyłóż kolejną część kremu. Powtórz tą czynność jeszcze raz, a na ostatnią warstwę kremu wyłóż na wierzch ostatnią warstwę biszkoptów moczonych w kawie. Wierzch posyp ciemnym kakao. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na minimum 3h, jednak ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Dokładny sposób przygotowania ciasta znajdziesz na moim kanale na YouTube zesmakiemnaty. Zapraszam serdecznie do oglądania <3
I gotowe
Smacznego!