Karpatka z kremem mascarpone i owocami
Zesmakuj ze mną mojej wersji karpatki. Karpatka ta jest inna. Nie jest tradycyjna, ponieważ krem budyniowy zmieniłam na krem mascarpone, ale również smakuje rewelacyjnie. Słodki krem przełamują maliny i borówki.
Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na dużą blachę 24×24:
- 200 g masła
- 500 ml wody
- 330 g mąki pszennej
- 5 dużych jajek/ 6 średnich
Przygotowanie:
W garnku zagotuj masło z wodą. Następnie dodaj mąkę. Całość energicznie mieszaj aż masa będzie odchodziła od ścianek garnka, a także będzie lśniąca.
Tak przygotowane ciasto ostudź. Do ostudzonego ciasta dodawaj jajka. Każde jajko dodawaj pojedynczo, następnie miksuj, a gdy dobrze połączy się jajko z ciastem dodawaj kolejne. Łącznie 5 dużych jajek.
Wymieszane ciasto podziel na dwie części. Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na dno każdej z blaszek. Ja robię karpatkę bez fal, tak by krem dobrze dochodził. Jeśli jednak chcesz mieć ładne fale skrop ciasto przed włożeniem do piekarnika wodą.
Tak przygotowane spody piecz przez 25 minut w 200 stopniach, grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Pamiętaj, że podczas pieczenia ciasta ptysiowego, parzonego w trakcie pieczenia nie można pod żadnym pozorem otwierać drzwiczek piekarnika.
Gdy spody się upieką zostaw je na 3/4 minuty w środku, a następnie uchyl drzwiczki i wyjmuj.
Teraz czas na krem mascarpone.
Z racji tego, że to jest duża blacha potrzeba nam dużo kremu.

Składniki krem mascarpone:
- 400 ml śmietanki 36%
- 2 opakowania- 500 g mascarpone
- 4 czubate łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
*jeśli boisz się, że masa nie stężeje dodaj 1 śnieżkę
Dodatkowo:
- 200g malin
- 200g borówek
Przygotowanie:
Do miski dodaj śmietankę. Ubij ją na pół sztywno. Dodaj mascarpone i cukier puder. Całość ubijaj na małych obrotach aż kem będzie gęsty. Nie ubijaj zbyt długo, gdyż masa mascarpone może się zwarzyć.
Tak przygotowany krem wyłóż na wcześniej upieczone ciasto. Na dno blaszki połóż jedną porcję upieczonego ciasta. Następnie wyłóż krem. Posyp owocami, a następnie przykryj kolejnym upieczonym ciastem. Całość schowaj do lodówki na 2h. Po upływie 2h posyp cukrem pudrem dla dekoracji.
I gotowe!