Kiszona botwina

Składniki:
- 1 pęczek botwiny (młode buraki z liśćmi- bardzo duży pęczek)
- 1 litr wody
- 2 łyżki soli (kamiennej, nie jodowanej)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe (opcjonalnie)
- 5-6 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Botwinę dokładnie umyj. Oderwij liście od buraczków, a korzenie możesz pokroić na mniejsze kawałki, jeśli są duże. Mniejsze buraczki możesz zostawić w całości.
Słoiki umyj i wyparz je wrzątkiem, aby były czyste i gotowe do użycia. Jeśli masz kilka słoików, rozdziel botwinę na wszystkie.
Na dno każdego słoika włóż 1-2 ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę (jeśli używasz). Następnie układaj botwinę, napychając ją dość ciasno.
W garnku zagotuj wodę i dodaj sól. Mieszaj, aż sól się całkowicie rozpuści. Odstaw na chwilę, aby ostygła do temperatury pokojowej.
Zalej przygotowaną botwinę solanką, upewniając się, że warzywa są całkowicie zanurzone. Możesz użyć talerzyka, aby je obciążyć.
Zakręć słoiki szczelnie i odstaw w ciepłe miejsce na około 3-5 dni, aby botwina się ukisiła. Co jakiś czas sprawdzaj, czy proces fermentacji postępuje, a słoiki nie są nieszczelne.
Po 3-5 dniach, gdy botwina osiągnie pożądaną kwaśność, przenieś słoiki do chłodnego i ciemnego miejsca (np. piwnicy lub lodówki), aby zakończyć proces fermentacji.
Kiszoną botwinę najlepiej jeść na zimno, np. jako dodatek do kanapek, sałatek, czy jako składnik zup.
Można także dodać do niej przyprawy według własnych preferencji, takie jak koperek, chrzan czy chili.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!