Kiszona kapusta z marchewką do słoika

Składniki:
- 2 kg białej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej (na każde 1 kg kapusty)
- 1 łyżeczka ziaren kminku (opcjonalnie)
- 1-2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie)
- Jeśli chcesz dodaj 1 płaską łyżeczkę kurkumy. Będzie pyszna!
Przygotowanie:
Kapustę poszatkuj drobno nożem lub za pomocą szatkownicy.
Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do kapusty.
Wsyp sól (1,5 łyżki na 2 kg kapusty) i dokładnie wymieszaj i ugnieć, aż kapusta puści sok (można zostawić na 1–2 godziny, by puściła więcej soku).
Jeśli używasz przypraw, dodaj je teraz do kapusty.
Układaj kapustę ciasno w czystych, wyparzonych słoikach, mocno dociskając każdą warstwę, by sok całkowicie przykrywał kapustę.
Zakręć słoiki i odstaw je w temperaturze pokojowej (ok. 20°C) na 5–7 dni, ustawiając na podkładce lub talerzyku (mogą wyciekać).
Po ukiszeniu przenieś słoiki do chłodnego miejsca (spiżarnia/piwnica).
Kapusta nadaje się do jedzenia już po kilku dniach, ale najlepszy smak osiąga po 2–3 tygodniach.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!