Kiszona rzodkiewka

Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek (świeżych, jędrnych)
- 3–4 ząbki czosnku
- 1–2 baldachy kopru (świeży lub suszony)
- 1 litr przegotowanej, letniej wody
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (na 1 litr wody)
- opcjonalnie: plasterek chrzanu, ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie:
Umyj dokładnie rzodkiewki, odetnij listki i korzonki (można zostawić niewielką końcówkę).
Nie trzeba ich kroić, ale można przekroić większe na pół.
Do wyparzonych słoików włóż koper, czosnek, przyprawy.
Następnie ciasno ułóż rzodkiewki.
W 1 litrze letniej, przegotowanej wody rozpuść 1 czubatą łyżkę soli niejodowanej.
Zalej rzodkiewki tak, by całkowicie je przykryć. Dociśnij (jeśli trzeba) np. obciążnikiem.
Przykryj gazą lub zakręć luźno pokrywką.
Odstaw w temperaturze pokojowej (ok. 20°C) na 3–5 dni.
Gdy pojawią się bąbelki i lekko kwaśny zapach – kiszonka jest gotowa.
Przechowuj w lodówce lub chłodnym miejscu. Kiszona rzodkiewka trzyma świeżość przez ok. 2–3 tygodnie.
Po ukiszeniu rzodkiewki tracą ostrość i stają się lekko słodko-kwaśne.
Można dodać plasterki marchewki lub cebuli dla wzbogacenia smaku.
Świetna baza do probiotycznych sałatek.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!