Kiszona rzodkiewka

11.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek (świeżych, jędrnych)
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 1–2 baldachy kopru (świeży lub suszony)
  • 1 litr przegotowanej, letniej wody
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (na 1 litr wody)
  • opcjonalnie: plasterek chrzanu, ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu

Przygotowanie:

Umyj dokładnie rzodkiewki, odetnij listki i korzonki (można zostawić niewielką końcówkę).

Nie trzeba ich kroić, ale można przekroić większe na pół.

Do wyparzonych słoików włóż koper, czosnek, przyprawy.

Następnie ciasno ułóż rzodkiewki.

W 1 litrze letniej, przegotowanej wody rozpuść 1 czubatą łyżkę soli niejodowanej.

Zalej rzodkiewki tak, by całkowicie je przykryć. Dociśnij (jeśli trzeba) np. obciążnikiem.

Przykryj gazą lub zakręć luźno pokrywką.

Odstaw w temperaturze pokojowej (ok. 20°C) na 3–5 dni.

Gdy pojawią się bąbelki i lekko kwaśny zapach – kiszonka jest gotowa.

Przechowuj w lodówce lub chłodnym miejscu. Kiszona rzodkiewka trzyma świeżość przez ok. 2–3 tygodnie.

Po ukiszeniu rzodkiewki tracą ostrość i stają się lekko słodko-kwaśne.

Można dodać plasterki marchewki lub cebuli dla wzbogacenia smaku.

Świetna baza do probiotycznych sałatek.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kotlet z sadzonym jajkiem

Schab moczony w mleku i cebuli. Chrupiąca panierka. Płynne żółtko, a do tego fasolka w pomidorach i pyszna,…

Aromatyczna zupa z kiełbasą

Składniki: (na 4 porcje): 300 g kiełbasy (najlepiej podwędzanej) 2–3 ziemniaki (średnie) 1 szklanka makaronu (np. rurki, kolanka)…

Jesienne kluski na parze (pampuchy) z duszonymi śliwkami

Zesmakuj ze mną jesiennych pampuchów. Słodki smak bułek w połączeniu z kwaśną śliwką to coś naprawdę pysznego. Mięta…