Kiszona surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku

Składniki:
(ok. 2 słoiki 500 ml)
- 1 średnia główka młodej białej kapusty (ok. 1 kg), drobno poszatkowana
- 2–3 marchewki (ok. 300 g), starte na grubej tarce
- 1 mała czerwona papryka (opcjonalnie), pokrojona w drobną kostkę
- 1–2 łyżki kopru świeżego, drobno posiekanego
- 1–2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka soli kamiennej (nie jodowanej)
- szklanka (ok. 200 ml) przegotowanej, ostudzonej wody (w razie potrzeby)
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce, paprykę pokrój w drobną kostkę i posiekaj koper.
W dużej misce połącz kapustę, marchew, paprykę, koper i czosnek.
Posyp solą i dokładnie ugniataj rękami przez 5–7 min, aż kapusta puści sok.
Ugniatając, nakładaj warzywa do wyparzonych słoików, dociskając mocno drewnianym tłuczkiem lub łyżką, aby znalazł się w nich sok sięgający ok. 1 cm poniżej brzegu.
Jeśli soku jest zbyt mało, dolej przegotowanej wody, by całkowicie pokryć warzywa.
Zakręć luźno słoiki (aby CO₂ mógł się wydostać).
Odstaw w temperaturze pokojowej na 3–5 dni (w cieplejsze dni krócej, w chłodniejsze – dłużej), otwierając codziennie, by upuścić gaz i dociśnięć warzywa, jeśli wypływają ponad poziom zalewy.
Gdy kiszonka będzie miała przyjemny, lekko kwaskowy smak, zakręć szczelnie słoiki i przełóż je do chłodnego (ok. 4–8 °C), ciemnego miejsca – piwnicy lub lodówki.
Porady
- Doprawianie: do smaku możesz dodać kminek, ziarna gorczycy lub chili.
- Serwowanie: świetna jako dodatek do obiadu, kanapek lub samodzielna przekąska.
- Trwałość: w lodówce zachowa świeżość nawet do 2 miesięcy.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!