Kiszone liście buraka

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 10 pęczków liści młodych buraków (z łodyżkami)
  • 2 główki czosnku (obrane ząbki)
  • 2 pęczki koperku (najlepiej z baldachami)
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej (na 1 litr wody)
  • opcjonalnie: chrzan, ziarna gorczycy, liście wiśni lub porzeczki

Przygotowanie:

Liście buraków dokładnie opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki (razem z łodygami).

Czosnek obierz – możesz zostawić ząbki w całości.

Koperek opłucz i osusz.

Do czystych, wyparzonych słoików układaj warstwami: buraki, czosnek i koper.

Można też dodać po kawałku chrzanu, kilku ziaren gorczycy czy liści wiśni dla lepszego smaku i chrupkości.

Zagotuj wodę z solą (1 łyżka soli na 1 litr wody).

Ostudź lekko (zalewa może być ciepła, ale nie gorąca – około 40–50°C).

Zalej słoiki zalewą tak, by przykryła całą zawartość.

Zamknij słoiki zakrętkami (można pasteryzować, ale nie trzeba – kiszonka sama się ukisi).

Odstaw słoiki w ciepłe miejsce (pokój, kuchnia) na 4–7 dni.

Po ukiszeniu przenieś do chłodniejszego miejsca (spiżarnia, piwnica, lodówka).

Po kilku dniach możesz spróbować – jeśli smak jest odpowiedni, przenieś słoiki do chłodu.

Kiszone liście buraka są doskonałe do kanapek, sałatek, dań obiadowych i jako zakąska.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z kurczakiem w panierce, malinami, tortellini i serem feta

Składniki: 50 g tortellini 1 kotlet z piersi kurczaka100 g malin1 ogórek gruntowy 1/2 małej papryki1/2 sera sałatkowego ziołowegopestki słonecznika…

Soczysta pierś z kurczaka ze szparagami i serem mozzarella pieczona w cieście francuskim 

Składniki na dwie porcje: Jajka (1 sztuka) Ciasto francuskie (1 sztuka) Jogurt grecki (3 łyżki) Musztarda muodowa (2…

Maliny w syropie do słoików

Składniki: (na ok. 5 słoików po 300 ml): 1 kg świeżych malin 500 g cukru 100 ml wody…