Klasyczna surówka coleslaw

15.07.2025
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty (ok. 400 g)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała cebula (opcjonalnie)
  • 150 ml majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj bardzo drobno.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Jeśli używasz cebuli, posiekaj ją drobno.

W dużej misce wymieszaj majonez, jogurt (lub śmietanę), sok z cytryny (lub ocet), cukier, sól i pieprz.

Dodaj poszatkowaną kapustę, marchewkę i cebulę do sosu, dokładnie wymieszaj, aby wszystko się połączyło.

Surówkę odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka na zimę  z ogórków i pomidorów w aromatycznym, lekko kwaśnym zalewie.

Składniki: (na 6 słoików 0,5 l) Ogórki gruntowe – ok. 1,5 kg (małe, wyborne na kiszenie) Pomidory –…

Sałatka paprykowo-czosnkowa w pomidorowej zalewie

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml)   2 kg czerwonej papryki 2–3 średnie cebule, pokrojone w cienkie piórka…

Sałatka z kapusty do słoików na zimę

Składniki: 1 średnia główka białej kapusty (ok. 1,5 kg) 3 marchewki 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 2…