Klasyczne kopytka w sosie z pieczonych pomidorów i papryki

4.06.2022
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Kopytka to jedno z najłatwiejszych dań. To również świetna propozycja na danie typu zero waste. Zostało Ci ziemniaków z obiadu ? Ostudź je i przygotuj ze mną kopytka z dodatkami. Szybkie w przygotowaniu, zdrowe i sycące.

Składniki:

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ziemniaków
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
Składniki na sos:
  • 3 duże pomidory
  • 2 papryki
  • natka  pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj. Ostudź, a następnie puść przez praskę. Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko oraz sól. Całość zagnieć. Ciasto podziel na 4 części. Ufromuj z niego wałki. Krój przygotowane wałki w małe kwadraciki/romby. Wstaw wodę. Dolej odrobinę oliwy. Wrzuć kopytka. Czekaj aż kopytka wypłyną na wierzch. Gotuj je jeszcze przez maksymalnie minutę, a następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmuj je na talerz.

Sos: Pomidory i paprykę piecz w piekarniku przez około 40 minut w 200 stopniach. Po tym czasie paprykę obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych. Pomidora przetrzyj przez sito. Całość zblenduj. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki zredukuj go poprzez gotowanie na małym ogniu na gazie. Tak przygotowanym sosem polewaj kopytka. Posyp pietruszką i gotowe.

Ziemniaki ugotuj. Ostudź, a następnie puść przez praskę. Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko oraz sól. Całość zagnieć. Ciasto podziel na 4 części. Ufromuj z niego wałki. Krój przygotowane wałki w małe kwadraciki/romby. Wstaw wodę. Dolej odrobinę oliwy. Wrzuć kopytka. Czekaj aż kopytka wypłyną na wierzch. Gotuj je jeszcze przez maksymalnie minutę, a następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmuj je na talerz.

Sos: Pomidory i paprykę piecz w piekarniku przez około 40 minut w 200 stopniach. Po tym czasie paprykę obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych. Pomidora przetrzyj przez sito. Całość zblenduj. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki zredukuj go poprzez gotowanie na małym ogniu na gazie. Tak przygotowanym sosem polewaj kopytka. Posyp pietruszką i gotowe.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowe płatki z liofilizowanymi owocami i miętą

Składniki: 200 g płatków owsianych górskich (lub innych ulubionych, np. orkiszowych czy jaglanych) 50 g orzechów (np. migdały,…

Szarlotka- iście królewska z kremem mascarpone i cynamonem

Zesmakuj ze mną obłędnie pysznej szarlotki. Szarlotka ta jest bardzo efektowna, ale również bardzo prosta i szybka w…

Placuszki z serka wiejskiego o kinderkowym smaku

Składniki: 🥄4 łyżki serka wiejskiego🥄4 łyżki mąki 🥚1 jajko 🥄1/2 łyżeczki sody oczyszczonej🥄4 łyżeczki kremu kinderkowego lub 4 kostki kinderków…