Kluski leniwe (leniwe pierogi) – tradycyjne, miękkie kluski z twarogu, idealne na słodki obiad lub deser

14.07.2025
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego (dobrze odciśniętego)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ok. 1 szklanka mąki pszennej (około 150 g) + trochę do podsypania
  • szczypta soli
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru waniliowego lub zwykłego cukru – do wersji na słodko

Do podania:

  • masło
  • bułka tarta
  • cukier (do posypania)

Przygotowanie:

Przetrzyj twaróg przez sito lub rozgnieć go dokładnie widelcem, żeby masa była gładka.

jajko, żółtko, szczyptę soli (i cukier, jeśli chcesz wersję słodką). Wymieszaj składniki, następnie dodaj mąkę. Wyrób ciasto – powinno być miękkie, ale nie klejące się do rąk. Nie zagniataj zbyt długo.
Podziel ciasto na 2–3 części. Z każdej uformuj wałek o średnicy ok. 2 cm. Lekko go spłaszcz i pokrój ukośnie na kawałki (jak na zdjęciu).
W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Kluski wrzucaj partiami na wrzącą wodę. Gotuj około 2–3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Możesz je podać od razu, albo podsmażyć na maśle z bułką tartą na złoto.

Podawaj z roztopionym masłem i cukrem, bułką tartą, cynamonem, śmietaną albo owocami (np. jagodami, truskawkami). Dobrze smakują też z jogurtem naturalnym lub jako wersja wytrawna z cebulką.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Racuszki z bananami

Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia…

Jesienny słoik radości-kolorowa sałatka z kapusty, marchewki i papryki na zimowe dni

Składniki: na ok. 4–5 słoików (ł. 0,7 l)1,5 kg białej kapusty 3–4 średnie marchewki 2 czerwone papryki 1…

Soczysty schab z warzywami i serową pierzynką

Składniki: 4 plastry dobrej jakości schabu  4 plastry pomidora malinowego  1/2 żółtej papryki sól i pieprz do smaku…