Knedle z truskawkami i śmietaną

25.06.2022
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe

Knedle – dla jednych smak dzieciństwa, a dla drugich smak lata. Rozpływająca się w ustach truskawka w połączeniu ze śmietaną i cukrem to jest dopiero połączenie idealne.

Przygotuj knedle z przepisu poniżej i ciesz się smakiem lata.

Składniki:
  • Poniżej dwie wersje 
  • Tradycyjna/zdrowsza 
  • 450 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków 
  • 220 g mąki pszennej/ orkiszowej 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 jajka 
  • 500 g truskawek 
  • śmietana +cukier puder/ jogurty grecki + erytrytol 

Na stolnicę dodaj ziemniaki, mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz jajka. Całość zagnieć na jednolite ciasto. W dużym garnku zagotuj wodę. Z przygotowanego ciasta odrywaj lub odcinaj małe części. Rozgniataj ciasto w palcach. W środek wkładaj umytą truskawkę, a następnie twórz małe kulki. Tak przygotowane kulki wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj do wypłynięcia i jeszcze minutę po wypłynięciu knedli na wierzch.

Wyjmuj knedle łyżką cedzakową, a następnie wierzch polej śmietanką lub jogurtem. Całość posyp cukrem/erytrytolem i gotowe.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Sernik z rosą

Składniki na spód 🍰250 g mąki pszennej  🍰1/3 szklanki cukru pudru  🍰2 łyżeczki proszku do pieczenia 🍰 1…

Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą - zdrowsza wersja

Połączenie czekolady i śliwek to idealne połączenie. Maślane ciasto drożdżowe wspaniale komponuje się z gorzką czekoladą oraz nutą…

Beza pavlova

Składniki na bezę: 8 białek300 g cukru pudru1,5 łyżki mąki ziemniaczanejSok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Do misy wlej…