Knedle z truskawkami i śmietaną
Knedle – dla jednych smak dzieciństwa, a dla drugich smak lata. Rozpływająca się w ustach truskawka w połączeniu ze śmietaną i cukrem to jest dopiero połączenie idealne.
Przygotuj knedle z przepisu poniżej i ciesz się smakiem lata.

Składniki:
- Poniżej dwie wersje
- Tradycyjna/zdrowsza
- 450 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
- 220 g mąki pszennej/ orkiszowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 500 g truskawek
- śmietana +cukier puder/ jogurty grecki + erytrytol
Na stolnicę dodaj ziemniaki, mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz jajka. Całość zagnieć na jednolite ciasto. W dużym garnku zagotuj wodę. Z przygotowanego ciasta odrywaj lub odcinaj małe części. Rozgniataj ciasto w palcach. W środek wkładaj umytą truskawkę, a następnie twórz małe kulki. Tak przygotowane kulki wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj do wypłynięcia i jeszcze minutę po wypłynięciu knedli na wierzch.
Wyjmuj knedle łyżką cedzakową, a następnie wierzch polej śmietanką lub jogurtem. Całość posyp cukrem/erytrytolem i gotowe.