Kokosowe ciastka z cukrem trzcinowym
Zesmakuj ze mną i przygotuj ciastka dla Świętego Mikołaja.
Kruche, kokosowe ciastka z cukrem trzcinowym.
Przepis znajdziesz poniżej
Składniki na podstawowe ciasto:
- 2 płaskie szklanki mąki pszennej
- 180 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru
- 1 duże jajko
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Do misy blendera dodaj wiórki kokosowe oraz cukier puder. Całość zblenduj. Do miski dodaj masło i cukier. Całość razem miksuj przez kilka minut- aż masa maślana będzie puszysta, a także gładka. W momencie gdy masa maślana się ubija przygotuj suche składniki. Do małej miseczki dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. całość wymieszaj. Gdy masa maślana będzie puszysta dodaj jedno duże jajko, zmniejsz obroty, a następnie łyżka po łyżce dodawaj suche składniki. Gdy połączysz suche składniki z masą maślaną dodaj wcześniej zblendowane wiórki kokosowe z cukrem pudrem. Całość ponownie wymieszaj. Gotowe ciasto na ciastka wyłóż na blat. Zagnieć go chwilę, a następnie schowaj na 30/40 minut do lodówki. Schłodzone ciasto lepiej się rozwałkowuje. Po upływie 30 minut rozłóż na blacie papier do pieczenia. Podziel ciasto na części i połóż jedną z części na papier do pieczenia. Ciasto przykryj kolejnym listkiem papieru do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 mm. Wykrawaj ciastka w ulubione kształty- u mnie to są ”oponki”. Każde ciastko posyp obficie cukrem trzcinowym.
Gotowe ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, grzanie góra- dół bez termoobiegu, czas pieczenia 13/15 minut.
Upieczone ciastka posyp cukrem pudrem.
I gotowe
Smacznego!