Kolorowa sałatka z ogórków na zimę

13.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej młodych, cienkich)
  • 3–4 marchewki (średnie)
  • 3 papryki (najlepiej różnokolorowe – czerwona, żółta)
  • 3 cebule (średnie)
  • 4–5 ząbków czosnku

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10% (250 ml)
  • 3/4 szklanki oleju (ok. 180 ml)
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1,5 łyżki soli niejodowanej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki.

Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach.

Paprykę oczyść i pokrój w cienkie paski lub półplasterki.

Cebulę pokrój w piórka, czosnek – w plasterki.

Wszystkie warzywa wymieszaj razem w dużej misce.

Składniki zalewy zagotuj i mieszaj do rozpuszczenia cukru.

Zalej warzywa gorącą zalewą, wymieszaj i odstaw na 2–3 godziny, aby puściły sok.

Po tym czasie sałatkę przełóż ciasno do wyparzonych słoików wraz z zalewą.

Zakręć słoiki i pasteryzuj 10 minut od zagotowania wody.

Trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu (spiżarnia, piwnica).

Gotowa do jedzenia po 1–2 tygodniach – smaki się przegryzą.

Można dodać odrobinę chili dla pikantnej wersji.

Jeżeli nie lubisz mocno kwaśnych smaków – zmniejsz ilość octu do 3/4 szklanki.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowy pasztet pieczony (z mięsa gotowanego i wątróbki)

Składniki: Mięso i dodatki: 700 g łopatki wieprzowej 400 g wątróbki drobiowej (np. z kurczaka) 300 g podgardla…

Gulasz z papryką i mięsem w sosie pomidorowym:

Składniki: 600 g mięsa wieprzowego (np. łopatka lub karkówka), pokrojonego w kostkę 2 łyżki oleju lub smalcu do…

Domowa zupa kalafiorowa

Składniki: (na 4 porcje): 1 mały kalafior (ok. 500–600 g) 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 3–4 ziemniaki 1/2…