Kolorowa sałatka z ogórków na zimę

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej młodych, cienkich)
- 3–4 marchewki (średnie)
- 3 papryki (najlepiej różnokolorowe – czerwona, żółta)
- 3 cebule (średnie)
- 4–5 ząbków czosnku
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10% (250 ml)
- 3/4 szklanki oleju (ok. 180 ml)
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 1,5 łyżki soli niejodowanej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
- 1 łyżeczka gorczycy
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki.
Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach.
Paprykę oczyść i pokrój w cienkie paski lub półplasterki.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek – w plasterki.
Wszystkie warzywa wymieszaj razem w dużej misce.
Składniki zalewy zagotuj i mieszaj do rozpuszczenia cukru.
Zalej warzywa gorącą zalewą, wymieszaj i odstaw na 2–3 godziny, aby puściły sok.
Po tym czasie sałatkę przełóż ciasno do wyparzonych słoików wraz z zalewą.
Zakręć słoiki i pasteryzuj 10 minut od zagotowania wody.
Trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu (spiżarnia, piwnica).
Gotowa do jedzenia po 1–2 tygodniach – smaki się przegryzą.
Można dodać odrobinę chili dla pikantnej wersji.
Jeżeli nie lubisz mocno kwaśnych smaków – zmniejsz ilość octu do 3/4 szklanki.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!