Kolorowa surówka słoikowa z cukinii, marchewki i cebuli

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na ok. 2 słoiki po 500 ml)

  • Warzywa:
    • 1 średnia cukinia (ok. 400 g), starta na grube wiórki
    • 2 średnie marchewki (ok. 150 g), starte na grube wiórki
    • 1 średnia cebula (ok. 100 g), pokrojona w piórka
    • garść natki pietruszki, drobno posiekanej
  • Zalewa:
    • 200 ml wody
    • 50 ml octu 10%
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
    • szczypta papryki ostrej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cukinię i marchewkę umyj, obierz (w przypadku marchewki), a następnie zetrzyj na grubej tarce lub w wiórkownicy.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Całość przełóż do dużej miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

W garnku połącz wodę, ocet, olej, cukier, sól, pieprz oraz paprykę.

Podgrzewaj mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Odstaw, by lekko przestygła.

Dokładnie wyparzone słoiki szczelnie wypełnij surówką, lekko ją ugniatając.

Zalej warzywa przygotowaną, ciepłą zalewą, pozostawiając ok. 5 mm wolnej przestrzeni od wieczka.

Słoiki ustaw w garnku wyłożonym ściereczką, tak by się nie stykały.

Zalej je gorącą wodą (do ⅔ wysokości słoików) i pasteryzuj 8–10 min od momentu zagotowania.

Ostrożnie wyjmij, odstaw do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

Po 12–24 h surówka nabiera pełni smaku.

Przechowuj w chłodnym miejscu do 3 miesięcy (po pasteryzacji) lub w lodówce do 7 dni (bez pasteryzacji).

Świetna jako dodatek do dań mięsnych, kanapek lub jako lekka przekąska.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ciasto Fiona bez pieczenia

Delikatne, malinowe, lekkie jak chmurka i totalnie bez piekarnika! Składniki (forma 26 cm): Spód: 100 g podłużnych biszkoptów…

Przepis na zapiekane jajka na wstążkach cukinii

Składniki: 2 średnie cukinie 2 łyżki oliwy z oliwek 3–4 ząbki czosnku 4 jajka 50 g tartego sera…

Domowy makaron pappardelle z duszoną piersią indyka i ajvarem

Ajvar w połączeniu z domowym makaronem i piersią z indyka to świetna propozycja na jesienny, pełen smaków obiad.…