Kolorowe kiszonki warzywne w słoikach – zdrowe, pełne witamin i bardzo efektowne!

Składniki:
Składniki (na ok. 3 litrowe słoiki):
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 1 mały kalafior
- 1 burak
- 2–3 ząbki czosnku
- kilka ziaren gorczycy, ziela angielskiego, pieprzu czarnego
- kilka liści laurowych
- kawałek korzenia chrzanu (opcjonalnie)
- koper z baldachimem (do kiszenia)
Zalewa do kiszenia:
Na 1 litr wody:
- 1 łyżka soli kamiennej (nie jodowanej!)
Przygotowanie:
Kalafior podziel na małe różyczki.
Marchewkę i buraka obierz i pokrój w plasterki lub słupki.
Czerwoną kapustę posiekaj na cienkie paski.
Chrzan pokrój w cienkie plasterki.
Czosnek pozostaw w ząbkach, tylko obierz.
Na dno każdego słoika wrzuć po 1 liściu laurowym, kilka ziaren ziela, pieprzu, gorczycy, ząbek czosnku i koper.
Następnie ciasno układaj warzywa warstwami – różne kolory naprzemiennie, np. kalafior, marchew, kapusta, burak itd.
Zagotuj wodę z solą i przestudź (może być letnia).
Zalej warzywa tak, aby były całkowicie przykryte.
Zakręć lekko słoiki (nie do końca szczelnie).
Odstaw w temperaturze pokojowej na 5–7 dni. W tym czasie może pojawić się lekka piana – to naturalne.
Po fermentacji dokręć słoiki i przechowuj w chłodnym miejscu (piwnica, lodówka).
Warzywa można modyfikować – dodaj np. fasolkę szparagową, paprykę, ogórki, cebulę. Kiszonki będą gotowe po 5–7 dniach, ale smak pogłębia się z czasem.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!