Konfitura z płatków róży – aromatyczny, domowy dodatek idealny do herbaty, ciast, naleśników

8.07.2025
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 100 g świeżych płatków róży jadalnej (najlepiej róża damasceńska lub róża stulistna)
  • 200 g cukru
  • sok z 1 cytryny (lub 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego)
  • 100–150 ml wody

Przygotowanie:

Umyj płatki róży dokładnie, najlepiej płucząc kilka razy w zimnej wodzie.

Odcinaj białe końcówki (mogą być gorzkawe).

W misce zasyp płatki połową cukru i dokładnie ucieraj (drewnianą pałką lub łyżką), aż puszczą sok i staną się ciemniejsze i błyszczące.

Dodaj sok z cytryny – kolor się wzmocni (róż stanie się intensywniejszy).

W rondelku zagotuj wodę z resztą cukru.

Do wrzącego syropu dodaj utarte płatki róży.

Gotuj na małym ogniu przez ok. 10–15 minut, mieszając co jakiś czas.

Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków.

Zakręć i odstaw do góry dnem, aż wystygną.

Można też pasteryzować przez 10 minut w 80°C dla dłuższego przechowywania.

Możesz dodać kilka łyżek konfitury do herbaty – działa rozgrzewająco.

Jeśli chcesz, możesz część płatków zblendować, by uzyskać gładszą konsystencję.

Nadaje się również jako baza do domowych kosmetyków, np. maseczek.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Omletowe kanapki

Składniki: Jajka (2 sztuki) Chleb tostowy (2 kromki) Szczypiorek (3 łyżki siekanego) Masło (2g)*jest ono opcjonalne gdy do…

Sałatka z cukinii curry do słoików

Składniki: Na ok. 6–7 słoików 500 ml: 2 kg młodej cukinii (najlepiej żółtej, ale może być też zielona)…

Sałatka z cukinii do słoików na zimę

Składniki: (na ok. 6–7 słoików 500 ml): 2 kg cukinii (najlepiej młodej, nieprzerośniętej, żółtej lub zielonej) 3–4 cebule,…