Kopytka

15.07.2025
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 250 g mąki pszennej (plus do podsypania)
  • sól do smaku
  • 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w paseczki
  • 1 średnia cebula
  • olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach do miękkości.

Odcedź, ostudź i obierz ze skórki.

Przeciśnij ziemniaki przez praskę lub dokładnie rozgnieć na gładkie puree.

Do przestudzonych ziemniaków dodaj jajko oraz sól.

Stopniowo wsypuj mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Ilość mąki może się różnić w zależności od ziemniaków.

Podziel ciasto na kilka części.

Każdą część rozwałkuj na wałek o średnicy ok. 2 cm.

Kroimy wałek na małe kawałki ukośnie, tworząc charakterystyczne “kopytka”.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.

Wrzuć kopytka partiami do wrzącej wody.

Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2-3 minuty).

Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła.

Podsmaż boczek pokrojony w paseczki, aż będzie chrupiący.

Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż, aż się zeszkli i lekko zrumieni. Kopytka podawaj z podsmażonym boczkiem i cebulą na wierzchu

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Marynowane śledzie w słoikach

Składniki: 4 filety śledziowe (solone lub w oleju) 2 średnie cebule 2 marchewki 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6…

Sałatka paprykowo-czosnkowa w pomidorowej zalewie

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml)   2 kg czerwonej papryki 2–3 średnie cebule, pokrojone w cienkie piórka…

Domowy przecier pomidorowy (passata)

Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej lima, malinowe lub bawole serce) 1 łyżka soli (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru…