Kopytka

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 250 g mąki pszennej (plus do podsypania)
- sól do smaku
- 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w paseczki
- 1 średnia cebula
- olej lub masło do smażenia
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach do miękkości.
Odcedź, ostudź i obierz ze skórki.
Przeciśnij ziemniaki przez praskę lub dokładnie rozgnieć na gładkie puree.
Do przestudzonych ziemniaków dodaj jajko oraz sól.
Stopniowo wsypuj mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Ilość mąki może się różnić w zależności od ziemniaków.
Podziel ciasto na kilka części.
Każdą część rozwałkuj na wałek o średnicy ok. 2 cm.
Kroimy wałek na małe kawałki ukośnie, tworząc charakterystyczne “kopytka”.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
Wrzuć kopytka partiami do wrzącej wody.
Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2-3 minuty).
Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła.
Podsmaż boczek pokrojony w paseczki, aż będzie chrupiący.
Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż, aż się zeszkli i lekko zrumieni. Kopytka podawaj z podsmażonym boczkiem i cebulą na wierzchu
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!