Kopytka z sosem truskawkowym

13.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (może być trochę więcej lub mniej – zależnie od ziemniaków)
  • szczypta soli

Sos truskawkowy:

  • 400 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2–3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie – do zagęszczenia)

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz.

Dodaj jajko, sól i mąkę. Wyrób ciasto – powinno być miękkie i elastyczne.

Podziel ciasto na kilka części, z każdej uformuj wałek i pokrój na małe kawałki, lekko skośnie.

Gotuj partiami we wrzącej osolonej wodzie – do momentu aż wypłyną, gotuj jeszcze 1–2 minuty.

Odsącz delikatnie i opcjonalnie podsmaż na masełku, jeśli lubisz lekko chrupiące.

Truskawki włóż do rondelka, zasyp cukrem i zagotuj.

Gotuj na małym ogniu kilka minut, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać.

Dodaj sok z cytryny i ewentualnie zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 2 łyżkach zimnej wody.

Gotuj jeszcze chwilę do zgęstnienia.

Kopytka polej sosem truskawkowym i podawaj od razu. Można posypać cukrem pudrem, dodać listki mięty lub odrobinę śmietanki.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowa konserwa mięsna w słoiku

Składniki: (na ok. 6–7 słoików 300–500 ml): 2 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka, łopatka, szynka) 500 g surowego…

Zielone kopytka (szpinakowe)

Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego) 150 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, dobrze odsączonego) 1…

Chrupiące placki ziemniaczano-serowe z pietruszką

Składniki: 500 g ziemniaków (najlepiej mączystych), obranych i ugotowanych 1 średnia cebula, drobno starta 1 jajko (L) 60…