Kotleciki warzywne z brokułem i jajkiem

29.06.2025
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Składniki (na ok. 10–12 kotlecików):
  • 1 średni brokuł (ok. 400–500 g)
  • 2 jajka na twardo
  • 1 jajko surowe (do masy)
  • 1/2 szklanki ugotowanej marchewki (pokrojonej w kostkę)
  • 1/2 czerwonej cebuli (drobno posiekanej)
  • 100 g tartego żółtego sera (np. gouda, mozzarella)
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Brokuła podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie (3–4 minuty), następnie ostudź i posiekaj drobno.
Marchewkę ugotuj i pokrój w drobną kostkę.
Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę zeszklij na odrobinie oleju lub dodaj surową (dla bardziej wyrazistego smaku).
W dużej misce wymieszaj: brokuły, marchewkę, jajka, cebulę, starty ser i bułkę tartą.
Wbij 1 surowe jajko i dobrze wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Formuj niewielkie kotleciki (można lekko spłaszczyć).
Obtocz każdy w bułce tartej.
Smaż na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (po ok. 3–4 minuty na stronę).
Serwuj na ciepło z ulubionym sosem (np. czosnkowym, jogurtowym lub koperkowym).

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z cukinii i papryki w pikantno-pomidorowej zalewie

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml) 1 kg młodej cukinii 500 g czerwonej papryki 1 średnia cebula 2…

Przepis na aromatyczną marynatę do wieprzowiny

Składniki: (porcja na ok. 1,2 kg mięsa) 4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego) 2 łyżki sosu…

Powidła śliwkowe z kakao i orzechami

Składniki: 1 kg śliwek (najlepiej węgierek) 300 g cukru (można dostosować do własnych preferencji) 2 łyżki kakao 1…