Kotlety z cebulą (tradycyjne)

8.07.2025
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na 4 porcje):

  • 4 plastry schabu, karkówki lub łopatki (ok. 150 g każdy)
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej lub smalec do smażenia
  • (opcjonalnie) szczypta majeranku lub papryki słodkiej

Przygotowanie:

Mięso lekko rozbij tłuczkiem (nie za cienko).

Oprósz z obu stron solą i pieprzem. Możesz też dodać odrobinę majeranku lub papryki.

Obtocz kotlety w mące z obu stron.

Rozgrzej patelnię z olejem lub smalcem.

Smaż kotlety na średnim ogniu po ok. 4–5 minut z każdej strony, aż będą złociste i dobrze wysmażone.

Pokrój cebulę w piórka.

Gdy zdejmiesz kotlety z patelni, wrzuć cebulę na ten sam tłuszcz.

Smaż do zeszklenia lub aż lekko się zrumieni.

Wyłóż ją na wierzch gotowych kotletów.

Mięso warto zamarynować wcześniej (np. z czosnkiem, cebulą i przyprawami – nawet na noc).

Cebulę możesz karmelizować z odrobiną cukru lub podsmażyć na maśle dla łagodniejszego smaku.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Faszerowane cukinie

Składniki: 4 średnie cukinie 1 szklanka ugotowanego ryżu 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)…

Kremowy pudding chia z mango i nutką kokosa

Porcja: 3 szklanki (~250 ml każda) Składniki: 400 ml mleka kokosowego (najlepiej lekkiego, konsystencja półpłynna) 150 ml soku…

Tartaletki z kremem pistacjowym

Ciasto kruche:• 250 g mąki pszennej• 125 g zimnego masła• 50 g cukru pudru• 1 żółtko• 2-3 łyżki…