Kotlety z polędwiczek wieprzowych z chorizo i serem mozzarella
Delikatne polędwiczki, które nie wymagają wcześniejszego marynowania… w połączeniu z chorizo oraz serem mozzarella odmienią Twój zwyczajny obiad.
Kotlety te pysznie smakują zarówno grillowane, pieczone, jak również smażone (co kto lubi).
A do kotletów pieczone frytki z batatów i surówka z młodej kapusty z dodatkiem kukurydzy, rozmarynu i sosu z ostrych papryczek.
Przepis na te pyszności znajdziesz poniżej

Składniki na kotlety:
- 1 jajko
- 500 g polwdwiczki wieprzowej
- 150 g chorizo
- 50 g tartego sera mozzarella
- bułka tarta
- ulubione przyprawy do mięs
- oliwa
Przygotowanie kotletów:
Mięso wieprzowe pokrój na 6 grubych plastrów. Teraz za pomocą swojej pieści lekko je roztłucz. Polędwiczki są bardzo delikatne, dlatego nie wymagają użycia tłuczka do mięs. Mięso posyp ulubionymi przyprawami. Na środek połóż ser mozarella oraz pokrojone w plastry chorizo. Całość zwiń w kształt roladek. Kotlety obtaczaj w jajku i bułce.
Na patelnię wlej oliwę.
Na rozgrzaną oliwę połóż kotlety. Smaż do zrumienienia każdej strony.
A do kotletów polecam młode ziemniaki lub frytki z batatów.
Składniki na frytki:
- 2 duże bataty
- 2 łyżki oliwy
- sól gruboziarnista
- Przyprawa do grillowanych warzyw
Bataty pokrój w ulubione kształty, posyp solą, przyprawą do grillowanych warzyw oraz polej oliwą. Całość wymieszaj. Piecz 20 minut w 190°C. Grzanie góra-dół.
Gdy bataty się pieką przygotuj również sałatkę.
Składniki na sałatkę:
- 1/2 kapusty młodej
- 1 ogórek
- 2 łyżki siekanego rozmarynu
- 1 łyżka ulubionych suszonych ziół
- 1/4 puszki kukurydzy
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu z ostrych papryczek
- Sól do smaku
Kapustę posiekaj, ogórka pokrój w cienkie plastry. Posiekaj również rozmaryn. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Dodaj kukurydzę, oliwę oraz ostry sos. Całość ponownie wymieszaj i gotowe!