Krem z pieczonych buraków z grzankami i kozim twarogiem

15.10.2022
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Pieczony burak w połączeniu z kozim twarogiem i grzankami z pełnoziarnistego chleba to propozycja jesiennej odżywczej zupy bogatej w witaminy.

Zesmakuj tej zupy ze mną i ciesz się wspaniałym smakiem darów jesieni.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na 6 porcji:

  • 1 kg małych czerwonych buraków
  • 1 duża cebula
  • 3/4 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • grzanki z chleba pełnoziarnistego
  • kozi twaróg
  • listki świeżej bazylii
Przygotowanie:

Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową. Piecz je 1 h w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni. Rozgrzej patelnię. Wrzuć na nią pokrojoną cebulę, a także czosnek. Całość smaż do miękkości. Buraki po upieczeniu obierz, a następnie przełóż do blendera gotującego KOHERSEN. Buraków nie musisz piec. Możesz obrać je i gotować w blenderze do miękkości.

Do kielicha blendera lub do garnka przełóż obrane i upieczone buraki. Do środka dodaj również usmażoną cebulę z czosnkiem, bulion, sok z 1 cytryny. Całość gotuj pzez 15 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe. Całość zblenduj. Dopraw solą i pieprzem.

Gotowy krem podawaj z grzankami chlebowymi oraz kozim twarogiem i listkami bazylii. Kozi twaróg możesz zmienić na wędzony krowi twaróg.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Chrupiące zapiekanki z serem mozzarella, pomidorkami i świeżą bazylią

Zapiekanki są bardzo proste w przygotowaniu, jednak w prostocie tkwi siła, Chrupiąca zapiekanka, świeża oliwa, soczyste pomidory i…

Leniwe ruskie pierogi. Pyszny smak tradycyjnych pierogów bez konieczności lepienia.

Leniwe ruskie pierogi to nowoczesna odsłona klasycznego dania, które doskonale łączy smak tradycyjnych pierogów ruskich z wygodą i…

Pistacjowe deserki z brzoskwiniami w pucharkach

Składniki (na 4 porcje): 250 g serka mascarpone200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%2–3 łyżki pasty pistacjowej2–3 łyżki…