Kremowa zupa brokułowa

Składniki:
- 1 duży brokuł (ok. 500 g)
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła lub oleju
- 750 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki 30% lub jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa (szczypta – opcjonalnie)
- grzanki i świeży szczypiorek do podania
Przygotowanie:
Obierz ziemniaka, marchewkę i cebulę. Pokrój w kostkę.
Podziel brokuła na różyczki (łodygę również możesz obrać i dodać).
W garnku rozgrzej masło lub olej.
Dodaj cebulę (i czosnek, jeśli używasz). Smaż do zeszklenia.
Dorzuć marchewkę, ziemniaka i brokuły.
Zalej bulionem, gotuj ok. 15–20 minut aż warzywa będą miękkie.
Gdy warzywa zmiękną, zdejmij z ognia.
Zmiksuj całość na gładki krem blenderem ręcznym.
Dodaj śmietankę lub jogurt, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Wymieszaj i ewentualnie podgrzej (nie gotuj już). Podawaj z grzankami i świeżym szczypiorkiem.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI