Kremowa zupa brokułowa

6.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 duży brokuł (ok. 500 g)
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30% lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa (szczypta – opcjonalnie)
  • grzanki i świeży szczypiorek do podania

Przygotowanie:

Obierz ziemniaka, marchewkę i cebulę. Pokrój w kostkę.

Podziel brokuła na różyczki (łodygę również możesz obrać i dodać).

W garnku rozgrzej masło lub olej.

Dodaj cebulę (i czosnek, jeśli używasz). Smaż do zeszklenia.

Dorzuć marchewkę, ziemniaka i brokuły.

Zalej bulionem, gotuj ok. 15–20 minut aż warzywa będą miękkie.

Gdy warzywa zmiękną, zdejmij z ognia.

Zmiksuj całość na gładki krem blenderem ręcznym.

Dodaj śmietankę lub jogurt, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Wymieszaj i ewentualnie podgrzej (nie gotuj już). Podawaj z grzankami i świeżym szczypiorkiem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na sałatkę z selera naciowego i papryki w sosie pomidorowym

Składniki: (2 duże słoiki po 500 ml) Seler naciowy – 500 g (ok. 6–8 łodyg) Czerwona papryka –…

Krupnik z wołowiną i kaszą jęczmienną

Składniki: (na 4–6 porcji): 500 g wołowiny z kością (np. szponder, łopatka, mostek) 1 szklanka kaszy jęczmiennej (np.…

Powidła śliwkowe z kakao i orzechami

Składniki: 1 kg śliwek (najlepiej węgierek) 300 g cukru (można dostosować do własnych preferencji) 2 łyżki kakao 1…