Kremową zupa jarzynowa z kluseczkami

Składniki:
- Składniki (4–6 porcji):
- Zupa:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 2 marchewki (starta lub pokrojona w drobną kostkę)
- 1 pietruszka (starta lub pokrojona)
- Kawałek selera (ok. ¼ małego)
- 1 por (biała część, pokrojona w półplasterki)
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 ml śmietanki 18% do zup
- Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- Garść natki pietruszki
- Kluski kładzione (lub leniwe):
- 1 jajko
- 250 g twarogu półtłustego
- 2–3 łyżki mąki pszennej
- Szczypta soli
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej masło z olejem.
Dodaj cebulę i smaż przez ok. 3 minuty.
Dorzuć czosnek, por i resztę warzyw. Podsmaż jeszcze przez 5–7 minut, mieszając.
Zalej całość bulionem. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem i gałką. Gotuj jeszcze 5 minut.
W misce rozgnieć twaróg, dodaj jajko, mąkę i sól. Wymieszaj łyżką – masa powinna być lepka, ale na tyle gęsta, by można było ją nakładać.
W osobnym garnku zagotuj osoloną wodę.
Za pomocą dwóch łyżek formuj małe kluski i wkładaj je do wrzącej wody.
Gotuj ok. 3–4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do zupy.
Podawaj gorącą zupę z kluseczkami, posypaną świeżą natką pietruszki.
Zamiast klusek z twarogu możesz przygotować kluski lane na bazie jajka, mąki i mleka.
Możesz dodać trochę koperku dla świeżości.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI