Krokiety z kapustą i grzybami

11.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 30 g suszonych grzybów (np. podgrzybki lub borowiki)
  • 1 duża cebula
  • 1–2 łyżki masła lub oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • (opcjonalnie: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie)

Do panierowania:

  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Grzyby namocz w gorącej wodzie na 2 godziny, następnie ugotuj do miękkości (ok. 20–30 min) i drobno posiekaj.

Kapustę kiszoną przepłucz (jeśli bardzo kwaśna), posiekaj i gotuj w niewielkiej ilości wody ok. 30 minut – aż będzie miękka.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle.

Połącz wszystko razem: kapustę, grzyby i cebulę. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem. Smaż razem jeszcze kilka minut.

Wszystkie składniki zmiksuj na jednolite ciasto.

Smaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.

Na każdy naleśnik nałóż farsz i zawiń jak krokiety (boki do środka, potem zroluj).

Obtocz najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej.

Smaż na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Podawaj na ciepło – same, z barszczem czerwonym lub z sosem grzybowym

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej w pomidorach do słoików

Składniki: (ok. 4 słoiki po 500 ml) Fasolka szparagowa zielona – 1 kg Pomidory – 800 g (świeże,…

Kotlety z brokuła i kalafiora

Składniki: (na ok. 8–10 kotlecików): 1 mały brokuł 1 mały kalafior 2 jajka 3–4 łyżki bułki tartej +…

Przepis na mięso w galarecie we słoiku (domowa konserwa mięsna)

Składniki: (ok. 2 słoiki po 500 ml) 800 g wieprzowiny z kością (łopatka, golonka lub boczek) 200 g…