Krupnik z wołowiną i kaszą jęczmienną

Składniki:
(na 4–6 porcji):
- 500 g wołowiny z kością (np. szponder, łopatka, mostek)
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej (np. perłowej lub wiejskiej)
- 2 marchewki (pokrojone w kostkę)
- 1 pietruszka (pokrojona w kostkę)
- 1/2 selera (opcjonalnie, pokrojony w kostkę)
- 1 cebula
- 1–2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 2–3 ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)
- 2 liście laurowe
- 4–5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz – do smaku
- natka pietruszki – do podania
- 2 łyżki oleju lub masła – do podsmażenia
Przygotowanie:
Wołowinę zalej 2 litrami wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Zbieraj szumowiny z powierzchni.
Gdy mięso się gotuje, kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzej olej/masło i podsmaż cebulę oraz warzywa (marchew, pietruszkę, seler) przez kilka minut – tylko do lekkiego zarumienienia.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je, pokrój na kawałki i wrzuć z powrotem do zupy.
Do garnka dodaj kaszę, podsmażone warzywa, ziemniaki i czosnek (opcjonalnie).
Gotuj całość jeszcze ok. 20–25 minut, aż kasza i warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
Na koniec posyp zupę świeżą natką pietruszki.
Zamiast wołowiny możesz użyć indyka, kurczaka lub wersji wege na bulionie warzywnym.
Zupa świetnie się przechowuje i smakuje jeszcze lepiej następnego dnia!
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!