Kurczak w kremowym sosie z kalafiorem i papryką

4.07.2025
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka lub filetów z udźca
  • 1/2 główki kalafiora (podzielonego na małe różyczki)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 1 cebula (posiekana)
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka na większe kawałki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Smaż kurczaka na złoty kolor z każdej strony (ok. 6–8 minut). Odłóż na bok.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek przez 2 minuty.
Dodaj paprykę i różyczki kalafiora. Podsmaż jeszcze 3–4 minuty.
Wlej bulion i śmietankę. Włóż z powrotem kurczaka.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10–15 minut, aż kurczak i warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje.
Posyp świeżą natką pietruszki.
Podawaj z ryżem, makaronem lub pieczywem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na ziołowe masło z dodatkami

Składniki: 200 g miękkiego masła (o temperaturze pokojowej) 1–2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka świeżych listków…

Chleb pieczony w garnku (tzw. chleb z gara) z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem

Składniki: 500 g mąki pszennej (typ 550 lub 650) 350 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki…

Kopytka z batata

Składniki: 400 g puree z dyni Hokkaido lub batata (gotowanego lub pieczonego, dobrze odparowanego) 1 jajko 1 szklanka…