Kurczak z kalafiorem w kremowym sosie

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na 3–4 porcje):

  • 500 g filetu z kurczaka (pierś lub udko bez skóry), pokrojonego w kostkę
  • 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
  • 1 szklanka śmietanki 30% (kremówki)
  • 1/2 szklanki bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (lub ostrej, według upodobań)
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej olej z masłem.

Dodaj pokrojonego kurczaka, oprósz solą, pieprzem i papryką.

Smaż przez kilka minut na złoty kolor, a następnie przełóż na talerz.

Na tej samej patelni podsmaż cebulę, a gdy się zeszkli – dodaj czosnek.

Smaż jeszcze 1 minutę.

Dorzuć różyczki kalafiora i smaż przez 3–4 minuty.

Wlej bulion, przykryj i duś ok. 7–10 minut, aż kalafior zmięknie.

Dodaj z powrotem usmażonego kurczaka na patelnię.

Wlej śmietankę, wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze 5–7 minut na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.

Posyp świeżą pietruszką.

Podawaj z ryżem, ziemniakami, kaszą lub chlebem.

Możesz dodać też brokuły, groszek lub pieczarki.

Dla bardziej intensywnego smaku dodaj 1 łyżeczkę musztardy lub startego parmezanu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Omlet w tortilli-#frodogotuje

Składniki: Jajka (4 małe) Tortilla (1 placek) Szpinak (2 garści) Kiełki rzodkiewki (2 garści) Ser mozzarella (2 czubate…

Domowa konserwa mięsna w słoiku

Składniki: (na ok. 6–7 słoików 300–500 ml): 2 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka, łopatka, szynka) 500 g surowego…

Marynowana czerwona cebula

Składniki: 1 kg czerwonej cebuli 2 szklanki octu (np. spirytusowego 10%, jabłkowego lub winnego) 1 szklanka wody 4…