Lasagne

8.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Lasagne to jednogarnkowe danie, które w połączeniu z odpowiednimi składnikami daje nam fajne, odżywcze i sycące danie. Co to znaczy odpowiednie składniki? Aby posiłek był bogaty np. w białko warto dodać większą ilość indyka niż wieprzowiny. Tłuszcze zapewni tutaj ser mozzarella, a węglowodany makaron.  Poniżej znajdziesz zdrową lasagne z mielonym mięsem z indyka, serem mozzarella i warzywami.

Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu do lasagne
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 300 g tartego sera mozzarella
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta
  • 2 cebule
  • 150 g parmezanu
  • świeża bazylia
  • sól do smaku
Przygotowanie:

Papryki pokrój w talarki. Na patelnię dodaj warzywa, passatę pomidorową oraz pokrojoną cebulkę. Całość duś do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodaj mięso mielone. Całość wymieszaj.

Przygotuj naczynie do zapiekania. Na dno wylej łyżkę sosu. Następnie połóż makaron, warstwę sosu, kolejno makaron, warstwę sera mozarella i tak aż nam się skończy sos. Ostatnią warstwę posyp parmezanem. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Gotową lasagne udekoruj świeżą bazylią.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Jesienne kluski na parze (pampuchy) z duszonymi śliwkami

Zesmakuj ze mną jesiennych pampuchów. Słodki smak bułek w połączeniu z kwaśną śliwką to coś naprawdę pysznego. Mięta…

Tradycyjne orzeszki z kawowym kremem

Składniki na orzeszki (około 70 sztuk): 2 jajka 500 g mąki pszennej 190 g masła 3 czubate łyżki…

Gnocchi z mięsem mielonym i bazyliowym pesto 

Obiad typu "nie wygląda, a obłędnie smakuje". Serio! 3 składniki i maksymalnie 10 minut przygotowań. Szybko, prosto i…