Lasagne z pieczoną dynią i mięsem z indyka

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: średnie

Połączenie dyni i mleczka kokosowego nadaje lasagne nowy niebanalny, a zarazem pyszny smak. Delikatny i kremowy sos w połączeniu z mięsem z indyka wspaniale komponuje się z makaronem. Poniżej przepis.

Składniki:
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 szklanki pure z pieczonej dyni 
  • 1 duży ok. 0,5 l passaty pomidorowej.
  • Sól 
  • Pieprz 
  • Suszona bazylia 2 łyżki

Wszystkie składniki ze sobą połącz. Duś na małym ogniu przez 10 minut, tak by sos się zredukował.

Pozostałe składniki do przygotowania Lasagne :
  • makaron do Lasagne
  • 1/2 kg Mięsa z indyka
  • 400 g sera tartego mozarella
  • świeża bazylia
Przygotowanie:

Przygotuj naczynie do zapiekania. Na dno wylej 4 łyżki sosu

Na dno wlewamy ok.4 łyżki sosu (tak by zakryć dno). Następnie na sos połóż makaron i mięso- kolejna warstwa sosu, ser tarty mozarella, makaron, mięso itd. aż do momentu, gdy składniki nam się skończą. Wszystko jest zależne od wielkości naczynia. 

Jeśli lubisz  bardziej mięso wieprzowe, użyj go zamiast mięsa z indyka.  Ser mozarella to wersja light, jeśli chcesz to użyj swojego ulubionego sera

Ważne! Ostatnia warstwa musi się kończyć na serze, by ładnie się zapiekł. Piecz 35/40  minut w 180°.

Podawaj lasagne ze świeżą bazylią. 

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Klopsiki w sosie paprykowym z kiszonym ogórkiem

Składniki: Klopsiki: 500 g mielonego mięsa (np. wieprzowo-wołowe) 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub wodzie…

Tradycyjne kotlety schabowe – przepis, który zawsze się udaje

Kotlety schabowe to klasyk, który od lat króluje na polskich stołach, będąc symbolem domowego, tradycyjnego obiadu. Dla wielu…

Zielone kopytka szpinakowe

Składniki: 400 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, rozmrożonego i dobrze odciśniętego) 500 g ziemniaków (najlepiej mączystych) 150 g…