Leczo po polsku (do słoików na zimę)

Składniki:
- 2 kg cukinii (młoda, ze skórką; starszą obierz i usuń gniazda nasienne)
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg pomidorów (lub 1 litr passaty)
- 500 g cebuli
- 3–4 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki soli
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (można dodać też ostrej)
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka octu 10% (opcjonalnie – dla lepszej trwałości)
Przygotowanie:
Cukinię pokrój w półplasterki lub kostkę.
Paprykę w paski lub kostkę.
Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.
Na oleju zeszklij cebulę.
Dodaj czosnek i paprykę – smaż 5 minut.
Dodaj cukinię i pomidory. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 25–30 minut, aż warzywa zmiękną.
Dodaj koncentrat, sól, cukier, przyprawy i ocet.
Gotuj jeszcze 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Gorące leczo przełóż do wyparzonych słoików.
Dokładnie zakręć złotymi nakrętkami.
Włóż słoiki do garnka z gorącą wodą (do 3/4 wysokości).
Pasteryzuj przez 20 minut od zagotowania.
Można dodać bakłażana, marchewkę lub selera – wtedy leczo będzie bardziej warzywne.
Do wersji z mięsem dodaj podsmażoną kiełbasę lub mięso mielone. Leczo świetnie smakuje z ryżem, kaszą, makaronem lub jako samodzielne danie.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!