Leczo warzywne do słoików na zimę

Składniki:
- 2 kg cukinii (może być mieszana – zielona i żółta)
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg pomidorów
- 500 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (można dodać szczyptę ostrej)
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu 10% (opcjonalnie, dla lepszej trwałości)
Przygotowanie:
Cukinię pokrój w półplasterki (jeśli młoda – ze skórką).
Paprykę oczyść i pokrój w paski.
Cebulę pokrój w piórka lub kostkę.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużym garnku rozgrzej olej.
Dodaj cebulę i zeszklij.
Dodaj czosnek i paprykę, smaż przez 5 minut.
Dodaj cukinię, pomidory i przyprawy (sól, cukier, pieprz, paprykę).
Gotuj całość pod przykryciem ok. 25–30 minut, aż warzywa zmiękną, ale się nie rozpadną.
Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i ewentualnie ocet. Wymieszaj.
Gorące leczo przełóż do wyparzonych słoików.
Szczelnie zakręć wyparzonymi nakrętkami (najlepiej złotymi 😉).
Włóż słoiki do garnka z gorącą wodą (do 3/4 ich wysokości).
Gotuj 20 minut od momentu wrzenia.
Odstaw do góry dnem do wystudzenia.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!