Leczo warzywne do słoików na zimę

10.07.2025
Czas przygotowania: 500 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg cukinii (może być mieszana – zielona i żółta)
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 500 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (można dodać szczyptę ostrej)
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka octu 10% (opcjonalnie, dla lepszej trwałości)

Przygotowanie:

Cukinię pokrój w półplasterki (jeśli młoda – ze skórką).

Paprykę oczyść i pokrój w paski.

Cebulę pokrój w piórka lub kostkę.

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

W dużym garnku rozgrzej olej.

Dodaj cebulę i zeszklij.

Dodaj czosnek i paprykę, smaż przez 5 minut.

Dodaj cukinię, pomidory i przyprawy (sól, cukier, pieprz, paprykę).

Gotuj całość pod przykryciem ok. 25–30 minut, aż warzywa zmiękną, ale się nie rozpadną.

Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i ewentualnie ocet. Wymieszaj.

Gorące leczo przełóż do wyparzonych słoików.

Szczelnie zakręć wyparzonymi nakrętkami (najlepiej złotymi 😉).

Włóż słoiki do garnka z gorącą wodą (do 3/4 ich wysokości).

Gotuj 20 minut od momentu wrzenia.

Odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Możesz dodać też bakłażana, marchewkę lub selera.

Leczo możesz wzbogacić o ostrą papryczkę lub przyprawy typu zioła prowansalskie. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu do kilku miesięcy.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kluski na parze (pampuchy) z owocami leśnymi

Zesmakuj ze mną pampuchów czyli bułek gotowanych na parze. Tym razem wersja z owocami leśnymi: malinami i jeżynami.…

Pieczony kalafior

Składniki: 1 główka kalafiora, podzielona na różyczki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki (edelsüß) 1…

Ogórki małosolne  

Składniki: 1 kg świeżych ogórków gruntowych (średniej wielkości) 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej…