Leczo z cukinią i papryką w słoikach na zimę – idealny dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie

5.07.2025
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

na około 5–6 słoików (po 720 ml):

  • 2 średnie cukinie (ok. 1 kg)
  • 3 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 ml przecieru pomidorowego (lub passaty)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • opcjonalnie: chili lub papryka ostra (dla pikantnego smaku)

Przygotowanie:

Cukinię umyj, nie obieraj ze skórki, pokrój w półplasterki.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski lub kostkę.

Cebulę pokrój w piórka lub drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.

Dodaj papryki i smaż ok. 5 minut.

Dodaj cukinię i czosnek – duś razem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Wlej przecier pomidorowy, dodaj sól, cukier, pieprz i ocet.

Gotuj całość ok. 15–20 minut na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną, ale się nie rozpadną.

Gorące leczo przekładaj do wyparzonych słoików.

Zakręć i pasteryzuj 15 minut w garnku z wodą (na dnie ścierka).

Odstaw słoiki do góry dnem, przykryj kocem i pozostaw do wystudzenia.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu – idealne na zimę!

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Pieczony pstrąg z sosem czosnkowo-miętowym 

Składniki: 2 pstrągi 1 por 2 marchewki 1 pietruszka  1/2 małego kalafiora  1/2 małego brokułu  sól, pieprz, cytryna,…

Rustykalny torcik z kremem malinowym i galaretką malinową

SkładnikiBiszkopt (na tortownicę 24 cm, 4 blaty): • 6 jajek• 180 g cukru• 180 g mąki pszennej• 1…

Gnocchi z mięsem mielonym i bazyliowym pesto 

Obiad typu "nie wygląda, a obłędnie smakuje". Serio! 3 składniki i maksymalnie 10 minut przygotowań. Szybko, prosto i…