Leniwe kluski (leniwe pierogi)

10.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 250 g twarogu (najlepiej półtłustego, dobrze odciśniętego)
  • 1 jajko
  • ok. 80–100 g mąki pszennej (około ½ szklanki)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru wanilinowego (do wersji na słodko)

Przygotowanie:


Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem lub przeciśnij przez praskę – masa powinna być gładka, bez grudek.
Dodaj jajko, sól i mąkę. Wymieszaj i krótko zagnieć – tylko do połączenia składników. Masa powinna być miękka i elastyczna. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, bo kluski będą twarde.
Oprósz stolnicę mąką. Podziel ciasto na 2–3 części i z każdej uformuj wałeczek o grubości około 2 cm. Lekko spłaszcz i pokrój na skośne kluski (jak małe kopytka).
Zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzucaj leniwe porcjami na wrzątek. Gotuj około 1–2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Podanie:

Na słono: z masłem, bułką tartą lub podsmażoną cebulką.

Na słodko: z cukrem, cynamonem, śmietaną lub owocami.


Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej delikatne kluski – oddziel żółtko od białka, ubij pianę i dodaj ją na końcu do masy twarogowej.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Surówka z pora

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 7 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Dziś chciałbym podzielić się z Wami…

Cukinia faszerowana z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem

Składniki: (na 4 porcje – 2 średnie cukinie przecięte na pół): Warzywa i baza: 2 średnie cukinie 1…

Schab w sosie porowo-marchewkowym, podany z ziemniakami, buraczkami i ogórkami małosolnymi

Składniki: (na 4 porcje): Mięso: 4 plastry schabu (bez kości) sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju…